S*Dinkum
Fakta

Ocicaten uppkom som ett lyckat "misstag". Det var en uppfödare i USA, Mrs Virginia Daly, som korsade siames med abessinier. Syftet var att få fram en tabbymaskad siames.

I en av kullarna föddes år 1964 en vacker spottad hankatt, som döptes till Tonga. Katten såldes vidare, kom aldrig att användas i avel. Men Mrs Daly gjorde senare om korsningen, och började arbeta med inriktningen på att ta fram en ny ras. Mrs Dalys dotter döpte de nya katterna till ocicat, pga deras likhet med den vilda oceloten.

Senare korsade man också in amerikanskt korthår, för att få större katter och för att få in de attraktiva silverfärgerna i rasen.

Ocicaten förekommer i hela tolv olika färger. Inom parentes skriver jag den engelska färgbeteckningen, det är dem du ser på om du till exempel tittar i stamtavlan på din ocicat.

Brunspottad (tawny)
Chokladspottad (chocolate)
Kanelspottad (cinnamon)
Blåspottad (blue)
Lilaspottad (lavender)
Beige (fawn)

Svartsilverspottad (tawny silver el ebony silver)
Chokladsilverspottad (chocolate silver)
Kanelsilverspottad (cinnamon silver)
Blåsilverspottad (blue silver)
Lilasilverspottad (lavender silver)
Beigesilverspottad (fawn silver)

Förutom dessa s k godkända varianter, föds det ibland AOV (Any Other Variety) ocicats. Det är helt naturligt förekommande inom ocicatrasen, de är precis lika rasrena ocicater som våra spottade ocicater. Det kan vara "classic tabby" - tabbymönstrade, "solid" - enfärgade ocicater, fast man brukar kunna ana sig till s k "spökspottar" mot den enfärgade pälsen, ungefär som en svart panter också visar lite fläckar, samt även tickade katter (de ser ut lite som abessinierkatter, fast med lite ränder på ben och svans, och prickig mage, som du normalt inte hittar på en aby).

Dessa AOV katter har förstås samma underbara sätt som alla ocicater! De brukar oftast säljas till ett lägre pris än de spottade, "rätt tecknade" ocicaterna. Om du främst söker en ocicat för dess härliga temperament, och inte bryr dig om att hitta en katt med utställningskvalitetéer, så kan en AOV katt vara rätt val för dig. Eller om du har eller planerar köpa en spottad katt, och skulle vilja ha en ocicat till, så de får sällskap av varandra. (Men köp inte en hona och en hane ur samma kull, utan att först tänkt noga över hur du ska göra. För det innebär du måste låta kastrera åtminstonde den ena katten tidigt. Dina katter blir förmodligen vuxna förr än du anat det... Och "syskonkärlek" mellan katter, kan ha en helt annan innebörd än mellan oss tvåbeningar.)