Hooptedoodle....

Hooptedoodle är ett lustigt ord. Jag ramlade över det när jag läste John Steinbecks bok "Sweet Thursday". Steinbeck lät Hooptedoodle bli rubriken, när han fick lust att skriva lite ovidkommande men roliga saker som alls inte hade att göra med den egentliga berättelsen. Alltså upp till läsaren att ta till sig det, eller strunta i det.

Vad mitt eget Hooptedoodle blir, är jag fortfarande inte helt klar över. Säkert kommer det att bli mycket om trädgård, en av mina stora passioner i livet. Men också lite om lästa böcker, sedda filmer. God mat. Små smultronställen, kanske.

Hooptedoodle is a funny word. I first discovered it, reading John Steinbecks "Sweet Thursday". Steinbeck used the word when he felt inclined to write about something that had nothing to do with the story itself. The reader could chose to read Hooptedoodle, or simply skip it.

My own Hooptedoodle - i.e. not ocicat related - isn´t clearly defined yet. I will write about gardening, one of my favourite pastimes. Maybe also about read books, or films I have seen. Also good food.

Höstfärger:
Autumn colours

Gick ut i trädgården en fin oktoberdag. Synd inte dokumentera höstfägringen innan stormarna sopar bort löven...

Häxalen är fin på våren också. Då har den små lustiga "flaskborstar" till blommor. Som doftar honung...

 

Strax intill står guldazalean. På våren har den vackra gula blommor. De doftar också något åt honungshållet, precis som sin granne.

 

Bergkörsbäret är nästan överjordiskt vackert. På våren får det små enkla (den här varianten) rosa blommor. Men inga bär blir det. Det gör inget. Trädet har så många andra kvalitéter. Som dess blanka vackra stammar på vintern...

Sargent cherry

En närbild på bergkörsbäret.

 

Skönhet i förfall. Bergkörsbärslöv. (Börjar du ana nu, att det här trädet är en av mina absoluta favoriter?).

 

En bit av köksträdgården; Amerikanska jätteblåbär, i bakgrunden sparrishäcken.
Till höger skymtar jätteverbenan (inte härdig, men den går att övervintra på samma sätt som man kan göra med dahlior).

 

Bronsfärgade höstblad av magnolia "Elizabeth". I maj-juni blommar den med läckert blekgula blommor. Lär vara en av de härdigare gula sorterna.

Magnolia "Elisabeth"

 

Japansk lönn. Osäker på namnsorten, den planterades av en tidigare ägare. I början var det två träd, men det ena gick tyvärr bort.

Japanese Maple

Jo, det här är samma träd, men ur en annan vinkel. Solen lyser litet annorlunda på det här partiet.

 

Hostans läckra höstfärger. I förgrunden en vissen blomkolv av fjärilsbusken, i bakgrunden skymtar ett blåregn (Amethyst Falls, en ny amerikansk härdigare sort som lär kunna gå ända upp i växtzon IV).

 

Tulpanträd. Sägs inte kunna överleva mer till växtzon II. Vår trädgård ligger i zon III OK, kanske kommer vi aldrig att få se den blomma. Men bladen vackra de också.. Lustigt tvärt avhuggna. Litet Jurassic Park känsla över det här trädet. Som en växtrikets dinousarie..

Tulip tree

Näva i höstfägring. Näva är en ljuvlig växt, ofta härdig, självsår sig gärna (och korsar sig hej vilt). Och ofta ett mycket fint bladverk på köpet.

 

Gillenia (och i förgrunden en liten malört).. Små vita fjärilslika blommor på sommaren. Ständigt denna tiden på året förbannar jag mig själv för att jag glömt att dela och föröka mina gillenior. Jag vill ju ha MÅNGA.

 

Stenbänken som min snälla make gjöt fundamenten till i somras. Bakom bänken och till vänster om lönnen står en annan t.rädgårdsfavorit, den vingade benveden. Den vanliga benveden är också fin, men en helt annan växt. Den har till exempel inte de egendomligt kantade grenar som gör den vingade benveden till en skönhet även avlövad i vintertid. På våren och genom nästan hela sommaren har den vingade benveden en nästan lysande limegrön färg. Ett smycke! Borde finnas i alla trädgårdar. Den förväxer sig inte heller, får mycket väl plats i en liten radhustäppa.

 

Flammande final: Ullungrönn "Dodong". Om du skaffar den, se till att det är en så kallad E-planta som du får med dig hem från trädgårdsmästeriet. Härdigare, vackrare.

Rowan tree "Dodong"

Blåsippsbacken:

Tidig aprildag, vi besökte "vårt" blåsippsställe.

Visst är det underbart att se de första blåsipporna?

 

Jo, där hittade vi dem i år också, den där rosa varianten. Lite lustiga, fast nog är de vanliga blå ändå de vackraste...

 

Trädgården:

Tog lite bilder en vacker julidag.......
Inte särskilt strukturerat, det fick bli lite av varje :)

Röd perukbuske med blomma av praktklätt som tittar upp. Visst blev kombinationen - oplanerad - rätt lyckad?

Blå nunneört av en sort som lär vara lättare än den vanliga. Nå vi får se...

Honungsros 'Aksel Olsen'. Vit, enkel, doftar underbart. Men en TAGGIG otäcking! Vanliga Rosa Helenae 'Hybrida' (gul, fylld) har snällare taggar. Och gula honungsrosen 'Lykkefynd' - med liten aprikos ton - har inga taggar alls!

Röd japansk lönn, limegrön vingad benved. Och en liten blankbladig järnek i högerhörnet...

Svart mullbär (namnsort 'Mulle', mer härdig).

Mulberry "Mulle", a hardier variety

Hjulträd! Mer lustig än vacker. Köpte den på Zetas i Stockholm. Namnet kommer visst av att bladen sitter hjulformigt samlade.... I bakgrunden ormbunke, uppstammad klätterbenved. På marken (blad av) näva och julrosor.

"Bara grönt" kan vara riktigt skönt! Glansig vass järnek mot den mjuka hostan.

Purpurfärgad krollilja, vit mattram. I bakgrunden getris, tulpanträd och buxbom.

En liten bit av vårt woodland. (Woodland = naturlikt lummigt parti. Som ser så skenbart lättskött/förvildat ut, men det kräver allt sin skötsel, det också...)