S*Dinkum
Våra katter/
Our cats

 

Ocicat:

Troja, brunspotted hona, född 2007-03-18
Far: S*Dinkum Tobler One, chokladspotted
Mor: CH S*Halifax Black Rose, brunspotted
Uppfödare: Ingela Pettersson, Kungälv

Troja, fertile tawny spotted female, born March 18, 2007
Sire: S*Dinkum Tobler One, our own chocolate spotted male
Dam: CH S*Halifax Black Rose, tawny spotted
Breeder: Ingela Pettersson, Kungälv

Troja är dotter till vår egen hane Toblerone, och Ingelas hona S*Halifax Black Rose. Redan innan Troja föddes hade jag förhoppningar att det skulle födas någon brunspotted hona i kullen....

Troja har ett mycket vackert ansikte, och fina kontraster med jämnt och vackert fördelade prickar.

Troja älskar mat; ost, grötslattar med mjölk, överbliven kokt potatis, allt som råkar stå framme i köket riskerar hamna i den lilla magen. Detta är inte vad vi ger henne att äta, en katt är skapt att äta kött och behöver mycket animalisk föda av god kvalitét! Men smakbitar kan ju få slinka ner... Favoritsovplats: under lakanet, tätt tryckt till en människa. Ibland sover hon under täcket, med huvudet på kudden.

Favoritleksak: Små bollar och virkade myntamöss är väldigt roliga. Troja apporterar dem, håller på länge, människan tröttnar alltid först... Finns ingen människa i närheten som kan kasta grejor till henne, så kan Troja få för sig att "apportera" alldeles själv; har hittat saker som smånallar och torkad chilifrukt där de inte borde vara.

Trojas stamtavla (klicka på länken) - Trojas pedigree

 

 

Foto: Patrik Eriksson

IC S*Gutekatten Cayenne, kanelspottad hona, född 2005-08-13
Far: CH S*Megabites Costello, svartsilver
Mor: CH S*Agassou´s Isabella ("Samba"), kanelspottad
Uppfödare: Christina & Mikael Qwiberg, S*Gutekatten, Sanda/Gotland

IC S*Gutekatten Cayenne, cinnamon spotted female, born August 13, 2005
Sire: CH S*Megabites Costello, ebony silver
Dam: CH S*Agassou´s Isabella ("Samba"), cinnamon spotted
Breeder: Christina & Mikael Qwiberg, S*Gutekatten, Sanda/Gotland

Om Cayenne: Hon är den av våra katter som är duktigast på att öppna dörrar. Både till skåpet där kattgodiset förvaras och till olika klädskåp. Vi är noga med att alltid ha låst ytterdörren... Vi behövde göra kattrastgården ännu mer rymningssäker bara för Cayennes skull, ingen av de andra katterna har hennes Houdinitalanger. (Vill ni ha tips på hur man bygger en säker kattgård så tror vi att vi nu håller högsta klass på vår...). Däremot apporterar hon inte. Det gör de andra katterna. Cayenne tittar och undrar varför de fjantar sig så.

Om man kliar henne precis bakom morrhåren så "tuggar" hon lite småfånigt, något ingen av våra andra katter gör. Hon har också ett förtjusande sätt att rynka nosen när hon pratar med oss (något som hon gör ofta och länge, hon brukar hålla långa invecklade utläggningar för oss om hur dagen varit när vi kommer hem). Favoritsovplats: ovanpå sängen, tätt tryckt mot knävecken. Favoritmat: rökt skinka. Favoritleksak: sitt röda snöre på pinne.

Cayenne har fått beröm på utställningar bland annat för sin starka muskulösa kropp. Hon har en varm vacker kanelfärg och bra kontraster i spottarna. Hennes ögonfärg är djup och fin (rasstandarden för ocicat säger att en ocicat får ha vilken ögonfärg som helst utom blå. En djup ögonfärg är att föredra).

Cayenne har fått två kullar. Flugfiskekullen: Tamara och Mick. Månkullen: Halo, Moonspell och Moonshadow.

Cayennes stamtavla (klicka på länken) - Cayennes pedigree

 

 

S*Älebräckes Mithril, svartsilverspottad hane (kastrat), född 2004-10-07
Far: IC FIN* Anoriens Skywise ("Hiski"), blåspotted
Mor: CH S*Rösskogen´s Indra, svartsilverspotted
Uppfödare: Eivor och Patrik Eriksson, S*Älebräcke´s, Alafors

S*Älebräckes Mithril, ebony silver (neuter), born October 7, 2004
Sire: IC FIN* Anoriens Skywise ("Hiski"), blue spotted
Dam: CH S*Rösskogen´s Indra, ebony silver
Breeder: Eivor och Patrik Eriksson, S*Älebräcke´s, Alafors

Om Mithril: Nu när han är vuxen händer det mer sällan att han drullar ner i badkaret till människan som är där då... Ibland får Mithril komma med oss på riktigt långa turer. Vi har varit i skogen på höstliga promenader- mött svampplockare som gjort stora ögon när den stora granna silverkatten kommit spatserande i sin sele - och vintertid ute på de frusna isarna bland sjöarna här i trakten. Mithril älskar verkligen promenader, även "vardagspromenaden" som bara blir ute i trädgården. Ofta sätter han sig precis framför en av oss tvåbeningar, den illgula blicken stint blängande och ger till sitt allra ledsnaste läte. Då är det bara att plocka fram kattselen...

Mithril har en speciell hes och lite sprucken röst, han älskar att smyga bakom en människa som sitter och läser eller ser på TV, för att plötsligt hojta till så människan lyfter en halvmeter från fåtöljen. Böjer man sig för att knyta sina skosnören, så har man ofta plötsligt nära fem kilo Mithril på ryggen (som tur var alltid med indragna klor). Favoritleksaken är pinnar, han apporterar ofta. Smakar gärna på knepig mat, som gröna oliver, eller lemon curd.

Mithrils stamtavla (klicka på länken) - Mithrils pedigree

 

Oriental:

Siameser och orientaler är i princip samma sorts katter, det är ögonfärg och teckning som skiljer dessa båda raser åt: Siamesen är en blåögd maskad katt, medan orientalen har gröna ögon och finns i en massa olika pälsfärger och teckningar.

 

Foto: Pernilla Hansson

S*Hoffens Inez, bicolor OSH hona (OSH n03), född 2008-08-14
Far: (HU) Shagio-Chen Holiday, OSH n03 (importerad från Ungern av Cleopatra Lindell, S*Jackpott´s)
Mor: S*Jackpott´s Miss Jade, SIA n
Uppfödare: Lena Hoff, Tvååker (S*Hoffens)

S*Hoffens Inez, fertile bicolor OSH female, born August 14, 2008
Sire: (HU) Shagio-Chen Holiday, OSH n03
Dam: S*Jackpott´s Miss Jade, SIA n
Breeder: Lena Hoff, Tvååker (S*Hoffens)

När jag fick se bilder på Inez slog hjärtat en volt i bröstet på mig. En sån underbar katt! Min väninna Pernilla (S*Marble and Silks uppfödning) föreslog så att vi gemensamt skulle åka ner och hälsa på Hoffens, "bara för att titta"... Jojo. Några veckor senare blev jag alltså matte till Inez (och Pernilla adopterade Isaac, Inez chokladfärgade bror).

Inez har snabbt utvecklas till den mest förtjusande "orientaliska despot" man kan tänka sig. "Inez Extra Allt" är bara ett av de många smeknamn hon har. Ingen annan katt är så lekfull, smeksam, eller så förbaskat enveten när hon fått för sig nåt. Eller pratsam. Eftersom hon är oriental har hon också begåvats med en väldigt speciell röst. En hes, nästan bräkande stämma, som markant skiljer sig från de andra katternas.

Inez är förtjust i mat, all sorts mat. Ostbitar är smaskens. Som tur är har vi inte behövt hålla igen på maten, hon är kanske alltför livlig för att något fett ska fastna på den där slanka kroppen?

Favoritleksaker: pälsmöss. Snabbt reduceras musen till en liten pälstuss som Inez bär runt med, högt morrande åt ocicaterna för att de inte ska få för sig ta hennes leksak (som om någon skulle våga). Inez har också hon visat sig vara en apporterande katt.

Favoritsovplats: På dagarna är det kökssoffan. Allra helst i en kattsovpåse, tillsammans med en eller ett par av ocicaterna. Inez ligger inuti kattsovpåsen, om någon ligger utanför är det nån av ocicaterna.... På nätterna sover Inez oftast hos mig, allra helst under täcket. Ocicaten Troja gruffade först om det, men fick till slut acceptera att dela sovplatsen. Inez viker sig inte för någon...